Universitet kan få teckna längre hyresavtal

EKONOMI. Universitet och högskolor kan få teckna hyresavtal med längre löptid än tio år utan regeringens medgivande.

Regeringen har gett Ekonomistyrningsverket, ESV, i uppdrag att analysera och föreslå hur universitet och högskolor med staten som huvudman kan få större ansvar att teckna hyresavtal som i dag kräver regeringens medgivande.

I dag får lärosätena ingå hyresavtal med en längre löptid än tio år endast efter regeringens medgivande. Men regeringen menar att hyresavtal med en längre löptid än tio år kan vara avsevärt mer ekonomiskt fördelaktigt eftersom hyresvärdens risk minskar med en längre avtalstid.

I vissa fall kan också en längre löptid vara en förutsättning för att få tillgång till ändamålsenliga lokaler, resonerar regeringen. Men samtidigt vill regeringen göra det mer synligt och även begränsa den risk som långa avtalsbindningar innebär för staten.

– För att på ett effektivt sätt bedriva utbildning och forskning av en internationellt hög kvalitet kan universitet och högskolor ha ett behov av större flexibilitet i dessa frågor, kommenterar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Forrige artikel SD vill ha stimulansbidrag för digitalisering Næste artikel Skolverket ska ta fram it-strategier i skolan