Akademiska sjukhuset höjer lönen för sjuksköterskor och barnmorskor

Viss personal inom slutenvården på Akademiska sjukhuset får lönetillägg på 2 000 kronor. Beslutet syftar till att behålla kompetent och erfaren personal, samt att attrahera nya.

I slutet av december fattade regionstyrelsen i Uppsala beslut om att tilldela Akademiska sjukhuset 40 miljoner kronor för att öka antalet vårdplatser. Marianne Von Rooijen, sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset, har nu beslutat att pengarna ska användas till att höja lönerna för sjuksköterskor och barnmorskor inom slutenvården.

– Vår förhoppning är att personalomsättningen för sjuksköterskor inom slutenvården ska kunna minska. Den är hög och nyttjandet av hyrsjuksköterskor ligger på den högsta nivån hittills. De vanligaste orsakerna till att sjuksköterskor och barnmorskor väljer att lämna sjukhuset är missnöje med löneutveckling och hög arbetsbelastning, säger Marianne Van Rooijen i ett pressmeddelande.

Syftet med lönehöjningen är att sjukhuset ska kunna behålla kompetent och erfaren personal och i längden skapa fler vårdplatser. Akademiska sjukhuset har sett en brist på vårdplatser sedan materialkrisen 2019, som sedan fortsatt under pandemin. Även under hösten har man sett en ökad personalflykt, vilket UNT har rapporterat om. 

Login