Alliansen i Stockholm föreslår avgifter på ambulanser

VÅRD. Alliansen i Stockholms läns landsting vill utreda om det ska kosta pengar att åka ambulans, rapporterar P4 Stockholm. Förslaget kommer att debatteras under budgetfullmäktige och får skarp kritik från oppositionen.

– Det känns helt främmande att införa en avgift som riskerar att göra att personer som inte är tillräckligt resursstarka kanske undviker att ringa ambulans. Helt oacceptabelt, säger Dag Larsson (S), oppositionsråd i Stockholms läns landsting, till P4 Stockholm.

Förslaget debatteras under de två dagar långa budgetfullmäktige som inleddes under tisdagen. Marie Ljungberg Schött (M) sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, menar att det bara är en fråga om en utredning. Men att förslaget bygger på samtal hon haft med ambulanspersonal som upplever att de ibland känner sig utnyttjade som taxi.

Idag finns det nio landsting som utreder eller har infört en avgiftsbelagd ambulans. Kostnaderna ligger mellan 150 till 200 kronor och gäller generellt inte för personer under 20 år. Norrbottens läns landsting införde i våras en ambulansavgift som ingår i högkostnadsskyddet, vilket innebär att ingen patient behöver betala mer än 1 100 kronor under ett års tid. Bland andra Värmland, Gävleborg och Kronobergs landsting har tidigare infört ambulansavgifter.

Login