Allt fler äldre förskrivs 10 eller fler läkemedel

KORTNYTT. Det och andra förändringar jämfört med tidigare år visar SKL:s rapport Öppna jämförelser vård och omsorg om äldre.

Äldres uppfattning av äldreomsorgen är positiv hos de som bor i särskilt boende och de som har hemtjänst. Uppfattningen att de äldre kan påverka utförandet och tiden för hemtjänst har också förbättrats med en procentenhet jämfört med förra året, till 49 procent. Män upplever sin möjlighet till inflytande kring hemtjänsten något större än kvinnorna. 

Antalet förskrivningar av 10 eller fler läkemedel till de över 75 år med äldreomsorg har ökat. Bland de med äldreomsorg har 24,5 procent av kvinnorna, respektive 23,6 procent av männen 10 eller fler läkemedel. 

– Vi ser både förbättringar och försämringar jämfört med förra årets rapport. De äldre deltar och påverkar alltmer vården och omsorgen, vilket är glädjande. Men vi ser också att det riskförebyggande arbetet har minskat framförallt i hemsjukvården, och att fler äldre förskrivs fler än 10 läkemedel, Åsa Furén-Thulin, sektionschef på SKL, i ett pressmeddelande. 

Login