Arbetet med mäns våld mot kvinnor ska vässas

OMSORG. Arbetet med att motverka mäns våld mot kvinnor behöver förbättras anser regeringen. Därför får nu Statskontoret och Socialstyrelsen var sitt uppdrag att dels förbättra styrningen av arbetet, dels höja kvaliteten genom mer kompetensstöd.

– Arbetet med att utbilda och informera om konsekvenserna av mäns våld mot kvinnor måste vara ständigt pågående och en del av ordinarie arbetssätt och strukturer. Kunskap måste spridas till nyanställda och personalgrupper som inte tidigare uppmärksammats, kommenterar barn-och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S), i ett pressmeddelande

Statskontoret har nu fått i uppdrag att utreda hur de nationella insatserna i arbetet med att motverka mäns våld mot kvinnor ska förbättras.

Arbetet med att motverka våld i nära relationer och stödet till våldsutsatta kvinnor behöver också kvalitetsutvecklas, menar regeringen. Därför får även Socialstyrelsen i uppdrag att fördela utvecklingsmedel till kommuner och landsting. Tillsammans med länsstyrelserna och Nationellt Centrum för Kvinnofrid (NCK) vid Uppsala Universitet ska Socialstyrelsen även ge kompetensstöd till kommunerna och inom hälso- och sjukvården. För det får myndigheten 109 miljoner kronor under 2016.

Login