Barnrättskritik mot Ivo ska följas upp

Hur väl följer Statens Institutionsstyrelse och Inspektionen för vård och omsorg barnkonventionen? Det vill Institutet för mänskliga rättigheter ha svar på. 

I den rapport som förra veckan överlämnades till regeringen och ansvarig minister Paulina Brandberg (L) pekar MR-institutet bland annat på de rekommendationer som Sverige fick av FN:s barnrättskommitté i februari. Den har granskat hur Sverige efterlever Barnkonventionen. Där fick Sverige flera rekommendationer. De allvarligaste handlar om våld och övergrepp mot barn och unga på de statliga ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis.

– Detta är viktigt för regeringen och för oss att följa upp. Vi har skickat frågor till både Statens institutionsstyrelse och till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo med anledning av den här kritiken, där vi nu ber dem beskriva för oss hur de kommer att jobba för att säkerställa mänskliga rättigheter i sin verksamhet, men också bemöta de brister som barnrättskommittén har lyft fram, säger institutets Fredrik Malmberg till Altinget.

– Ivo är en tillsynsmyndighet. Har de barnvänliga kanaler för den som utsätts? Med Sis följer vi upp hur tvångsåtgärderna används, vad gör de för att säkerställa att barn och unga inte utsätts för våld och övergrepp, vilken utbildning får personalen i MR?

Login