Blandade känslor inför nya karensregler

SJUKDOM. De anställda inom vård och omsorg är i fokus för socialförsäkringsminister Annika Strandhälls förslag att göra om karensdagen till ett karensavdrag. Fackförbunden gjorde vågen efter beskedet, medan arbetsgivarna var mer avvaktande.

Dagens karensdag ska göras om till ett karensavdrag. Det förslaget presenterade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på torsdagen. Syftet är att komma tillrätta med att vissa grupper på arbetsmarknaden kan ha oturen att bli av med en ganska stor del av inkomsten, anställda som har sin arbetstid koncentrerad till längre arbetspass eller som arbetar deltid. Något som är extra vanligt inom vård och omsorg.

– Karensdagen är orättvis mot alla som jobbar obekväma tider i välfärden. Det är ofta kvinnodominerade yrkesgrupper så som undersköterskor och personliga assistenter som drabbas. Vi vill ha ett nytt system för ökad jämlikhet och jämställdhet, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett uttalande.

Karensavdraget ska vara 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön, enligt förslaget som omgående skickades ut på remiss av socialdepartementet.

Login