Byråkrati kring utländsk ID ska halveras

SJUKVÅRD. Bedömning av utländsk sjukvårdspersonals legitimationer går för långsamt, anser regeringen. Därför får Socialstyrelsen tio miljoner för att anställa nya handläggare för att skynda på bedömningen.

- Idag är handläggningstiderna alldeles för långa och många gånger en flaskhals för hälso- och sjukvårdspersonal med utländska utbildningar och legitimationer, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i ett pressmeddelande.

Det är Socialstyrelsen som ansvarar för att pröva ansökningar om legitimation för hälso- och sjukvårdsutbildad personal. Med hjälp av de tio miljoner kronor som regeringen avsätter får Socialstyrelsen uppdraget att halvera väntetiderna för hälso- och sjukvårdspersonal från land utanför EU/EES som ansökt validering, alltså godkännande, av sin legitimation. Pengarna kommer bland annat att gå till att anställa fler handläggare.

Socialdepartementet hänvisar till Socialstyrelsen som anger att det i nuläget tar i genomsnitt tio och elva månader att få en legitimation bedömd.

Login