Docent i Uppsala prisas för forskning om mödravård

Årets SIGHT Award-pristagare är doktor Ashish KC, docent på institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet. 

Ashish KC har forskat på hur vården av barn och mödrar kan förbättras i låg-och medelinkomstländer, i samband med förlossning. Hans forskning aktualiserades i spåren av pandemin då hälsoklyftorna och utsatthet ökade i de länder med särskilt ojämlik vård. 

– För att förbättra kvaliteten och rädda fler liv måste det till stora reformer av hur hälsosystemen styrs. Men framför allt är kvinnans ställning i samhället och i hemmen avgörande för att rädda fler liv. Dålig infrastruktur, skral tillgång till rent vatten och el och dåliga arbetsförhållanden för barnmorskor och medarbetare kring den födande mamman är fundamentala faktorer som påverkar moderns och barnens hälsa både vid födseln och lång tid därefter, säger Ashish KC.

Juryns motivering lyder: ”För sitt målmedvetna forsknings- och implementeringsarbete syftande till att hos barn och mödrar i låg- och medelinkomstländer minska risken för skador och öka möjligheten att överleva vid förlossningen.”

Login