Dricksglas och akutväska får drottningens pris

Josefine Caesar, undersköterska i Region Värmland och Stefan Krantz, sjuksköterskestuderande vid Högskolan i Jönköping, får 2023 års Queen Silvia Nursing Award.

Priset delas ut i sju länder till sjuksköterskor, undersköterskor och studenter. Priset går till en innovation eller idé som utvecklar arbetet inom vårdsektorn, med särskild tonvikt på äldrevården och vården av personer med minnessjukdomar.

Josefine Ceasar får priset för att hon designat ett dricksglas som kan användas även av den som har begränsad rörelseförmåga i nacken. Juryn motiverar sitt val med att ”det ger användarna möjlighet att dricka självständigt utan hjälp, en avgörande del av personcentrerad vård och välbefinnande för personer som kan uppleva utmaningar. Det sluttande glaset uppmuntrar också till en värdig måltidsupplevelse genom att erbjuda en praktisk och respektfull lösning utan en alltför barnslig design.”

Stefan Krantz idé är en traumaväska som enligt juryns motivering ”erbjuder ett systematiskt tillvägagångssätt för att hantera akuta vårdssituationer innan akutpersonal anländer. Väskan skulle innehålla specifika demensrelaterade verktyg som kan hjälpa vårdteam att hålla patienter lugna. Denna väska har stor potential att utvecklas vidare”. 

Login