Dyr nota efter sänkt nätläkarersättning

I fjol sänkte Region Stockholm ersättningen till de digitala vårdgivarna för att spara pengar. Men i stället ökade kostnaderna med 237 miljoner under det senaste året, rapporterar SVT. 

Region Stockholm sänkte ersättningen från 400 till 100 kronor för ett vårdbesök hos en digital vårdgivare. Enligt primärvårdsregionråd Christina Lorne (C) var syftet att omfördela pengar för att stärka vårdcentralerna och öka kontinuiteten.

Men enligt statistik som SVT Nyheter Stockholm tagit del av har regionens kostnader ökat med 237 miljoner kronor. Vissa bolag flyttade sin verksamhet till Sörmland där ersättningen är högre, och Stockholm får i stället betala för utomlänsbesök, samtidigt som antalet digitala vårdbesök till olika bolag ökar. 

– Det är egentligen i ett kryphål i lagstiftningen. Den finns till för att man ska kunna få hjälp på plats i en annan region och att den vårdgivaren ska få ersättning. Inte att man ska kunna koppla upp sig digitalt till en annan region. Där vill vi att man ska vända sig till sin vårdcentral eller till 1177, säger Christine Lorne till SVT Nyheter. 

Login