E-recept ska minska förfalskningar

LÄKEMEDEL. Narkotiska läkemedel bör i framtiden endast skrivas ut på elektroniskt recept. Det föreslår Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.

För att komma tillrätta med förfalskningar och fusk kring recept på narkotiska läkemedel och anabola steroider bör i framtiden huvudregeln vara att de enbart skrivs ut elektroniskt. Det föreslår Socialstyrelsen och Läkemedelsverket i en rapport som har lämnats över till regeringen.

– För att komma tillrätta med problemet föreslår vi skärpta krav på att alla särskilda läkemedel i huvudsak ska skrivas ut elektroniskt. Detta kan även bidra till ökad patientsäkerhet, till exempel genom att fler förskrivare får tillgång till viktig information om andra läkemedel som patienten har, säger Maarten Sengers, utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Under en övergångsfas föreslår de två myndigheterna att recepten på de så kallade särskilda läkemedlen ska förvaras på apoteket efter det första uttaget. Orsaken är att det är vanligt att patienter ändrar dos eller river bort den etikett som klistras på receptet vid en utskrivning.

Login