En extra miljard till vården

BUDGET. En miljard ersatte en annan när regeringen på måndagen presenterade budgetpropositionen för 2016. 

I budgetpropositionen skriver regeringen att ”hälso- och sjukvården möter stora utmaningar, bl.a. i form av demografi, digitalisering och kompetensförsörjning.” Med anledning av detta skjuter man till ett engångsbelopp om en miljard till landstingen för att stärka hälso- och sjukvården. Den extra miljarden kommer fördelas proportionellt till landstingen efter befolkningsmängd. Per invånare innebär tillskottet cirka 111 kronor. Från 2017 till 2019 halveras summan och landstingen får 500 miljoner per år. 

Landstingens intäkter uppgick under 2014 till 298 miljarder kronor, enligt SKL. Av det utgjordes 25,5 miljarder kronor, eller 8,6 procent, av generella statsbidrag. 

Regeringen avsätter från och med 2016 en miljard kronor per år i form av den så kallade ”professionsmiljarden”. Den är tänkt att höja kvaliteten och effektiviteten i hälso- och sjukvården genom att bland annat minska den administrativa bördan för vårdpersonalen. Det handlar emellertid inte om några nya pengar. Professionsmiljarden ersätter samordnings- och tillgänglighetssatsningen, även kallad kömiljarden. Hur professionsmiljarden ska fördelas framgår inte av budgeten.

Login