Enklare regler för HVB-hem

OMSORG. För att klara av att hitta boenden åt det ökande antalet ensamkommande barn föreslår Socialstyrelsen undantag från reglerna för hem för vård eller boende för barn och unga, HVB-hem.

Det handlar om att tillfälligt sänka kraven på bemanning och kompetens för att kunna erbjuda fler platser. Specifikt ska det göras undantag från kravet att boendets föreståndare ska vara högskoleutbildad samt att lokalerna ska vara bemannade dygnet runt. Socialstyrelsen föreslår att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska göra samma undantag när de prövar tillstånd för privata HVB-hem.

Som det ser ut i dag måste det enligt regelverket finnas personal på plats oavsett om barnen är hemma eller inte. IVO skriver i sina synpunkter på förslaget att det väsentliga är om det finns personal på plats när det behövs. Myndigheten menar därför att det är mycket viktigt med personal på plats under nätterna. 

Undantagen som föreslås ska gälla HVB-hem där det bor barn och unga från 16 år och som inte bedriver behandling för personer med psykisk funktionsnedsättning. Ett krav är också att det alltid ska finnas personal i beredskap för att komma till boendet om sådant behov uppstår.

Login