Få vårdförslag når riksdagen i höst

PROPOSITIONER. Det är glest bland lagförslagen på sjukvårdens område som når riksdagen i höst. Bland de lagförslag som dröjer finns en ny könstillhörighetslag och nya regler för organdonation.

Den nuvarande könstillhörighetslagen är kritiserad och daterad, behovet av att få en ny lagstiftning på plats är stort. Det anser bland andra organisationen RFSL. Men någon proposition med en ny könstillhörighetslag finns inte med i regeringens höstplanering, enligt listan över planerade propositioner.

– Det är mycket beklagligt att det dröjer. Den svenska utredningen ligger till grund för Norges nya könstillhörighetslag som trädde i kraft i somras – att det dröjer i Sverige är allvarligt, säger RFSL:s förbundsordförande Frida Sandegård i en kommentar till Altinget.

Mer exakt innebär utredningsförslaget, som var ute på remiss under förra sommaren, att den nuvarande könstillhörighetslagen upphävs och ersätts av två nya lagar, en om ändring av juridiskt kön och en om tillståndsprövning för ingrepp i könsorganen och avlägsnande av könskörtlarna.

Login