Fler kroniska sjukdomar kartläggs

FOLKHÄLSA. Det finns ett stort behov av kunskapsstöd för de kroniska sjukdomarna endometrios, epilepsi och psoriasis. Socialstyrelsen har därför påbörjat en förstudie för att identifiera hur vården kan förbättras för drabbade patienter.

Socialstyrelsen ska på uppdrag av regeringen identifiera kroniska sjukdomar där det finns ett stort behov av ökat kunskapsstöd. Sjukdomarna endometrios, epilepsi och psoriasis kommer nu att ingå i en förstudie som ska utreda behovet av att utveckla nationella riktlinjer, eller andra typer av kunskapsstöd som är bättre lämpade.

– Det finns olika skäl för att studera de olika sjukdomarna. Men gemensamt är att det är tre allvarliga kroniska sjukdomar, där vi har fått signaler från patientorganisationer och landstingen att det finns behov av vägledning, säger Maria Branting, utredare på Socialstyrelsen, till Altinget.

Riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD) har tidigare i riksdagen drivit frågan om att endometrios borde klassas som en folksjukdom. Hon välkomnar att Socialstyrelsen nu utreder om det kan bli aktuellt med nationella riktlinjer.

Login