"Folkhälsa förtjänar bättre plats i politiken"

INTERVJU. En god folkhälsa betraktas ofta som ett resultat av framgångar inom andra politikområden. Men Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, hävdar att det också är tvärtom: Hälsa är nödvändigt för utvecklingen av ett hållbart samhälle.

Av: Sara Gunnarsdotter

På ett FN-toppmöte för ett år sedan antogs Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling, som en uppföljning till, eller fortsättning på, de åtta milleniemålen. Ett åttiotal svenska myndigheter, bland annat Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att bedöma hur deras verksamhet kan bidra till att Sverige når målen i Agenda 2030.

Det tredje målet handlar om hälsa och välbefinnande och uttrycker att god hälsa är en förutsättning för människor att nå sin fulla potential och bidrar till samhällets utveckling. Johan Carlson säger att mycket av målet redan ligger i Folkhälsomyndighetens uppdrag, varför det inte kommer att innebära några stora förändringar i myndighetens arbete på området. Folkhälsomyndighetens vision: »en folkhälsa som stärker samhällets utveckling« rimmar väl med formuleringarna i Agenda 2030 om att investeringar i hälsa är en investering i samhällets utveckling i stort. Johan Carlson menar att det ger tyngd åt myndighetens inriktning på sitt arbete.

Login