Folkhälsomyndigheten: Gratis mammografi inte hela lösningen

KVINNOR. Regeringens planer på att införa gratis mammografi i alla landsting tas emot väl av remissinstanserna. Även Folkhälsomyndigheten gör tummen upp, men betonar att gratis screening inte automatiskt leder till att alla kvinnor dyker upp.

Från och med den 1 juli i år ska mammografi bli gratis i hela landet för kvinnor mellan 40 och 74 år, enligt ett förslag från regeringen som just har varit ute på remiss.

Det är ett klokt förslag, enligt Stockholms läns landsting. Landstinget har sett hur en avgift minskade antalet kvinnor som gjorde gynekologisk cellprovtagning. Det var när landstinget år 2003 införde en avgift på undersökningen. Avgiften på 140 kronor gjorde att antalet kvinnor som gjorde cellprov gick ned med 17 procent, vilket motsvarar 10 000 kvinnor och uppskattningsvis 200 kvinnor med oupptäckta cellförändringar, enligt landstingets remissvar till socialdepartementet.

Två år senare togs avgiften för cellprov återigen bort och sedan 2012 är all befolkningsbaserad screening gratis i Stockholms läns landsting. Vad gäller just mammografi fick den slopade avgiften det antalet besök att gå upp med tre procent, enligt remissvaret.

Login