Forskare: Stryk sjuksköterskornas studieskuld

Regeringen bör överväga att öka intresset till vårdutbildningar genom att skriva av studielånen efter en tid i yrket. Det skriver forskaren Mats Bergman i en ny SNS-rapport där han ger förslag på hur styrningen av högre utbildning kan förbättras.

Enligt nuvarande styrmodell fördelar lärosätenas styrelse eller rektor utbildningsbudgeten mellan de olika fakulteterna, som i sin tur fördelar medlen mellan institutionerna, i hög grad enligt förra årets utbildningsutbud. Forskaren Mats Bergman menar att studenterna och arbetsmarknaden bör få större inflytande på dimensioneringen av den högre utbildningen. Enligt Bergman tar lärosätena inte tillräcklig hänsyn till söktrycket från studenter. Det är något han vill ändra på.

Enligt Bergman styrs tilldelningen i hög grad av förra årets utbildningsutbud, medan söktrycket från studenter påverkar desto mindre.

– Balansen i Sverige har hamnat lite fel. På ett sätt är det bra att det är universiteten som detaljplanerar, men studenternas intresse väger för lätt i dagens modell, säger Mats Bergman till Altinget. 

Login