Förslag om spelmissbruk får underkänt

SPELBEROENDE. Utredningen om vård för spelmissbrukare brister på flera punkter, enligt flera tunga remissinstanser. Kostnaderna är grovt underskattade och flera av förslagen kräver ytterligare utredning om de ska genomföras.

I höstas gick promemorian om spelmissbruk ut på remiss. Utredningen innehåll en rad skarpa förslag på lagändringar för att ge bättre kunskapsunderlag och bättre behandling till personer med spelberoendeproblematik. Samtliga remissinstanser är positiva till att frågan om spelmissbruk lyfts, eftersom de anser att det är ett stort samhällsproblem som vi i dag vet alldeles för lite om.

Men många av remissinstanserna har ett flertal stora invändningar mot lagförslagen. Längst går Sveriges kommuner och landsting (SKL) som anser att utredningen innehåller så stora brister att förslagen i dagsläget är omöjliga att genomföra.

Bland annat föreslås en lagändring som innebär att kommunernas socialnämnder, på motsvarande sätt som vid behandling av alkohol-, läkemedel och narkotikamissbruk, ska ansvara för behandling av spelmissbruk. SKL anser att för att kommunerna ska kunna bedriva behandling av spelmissbruk behövs öppenvårdsinsatser och behandling i HVB-hem, vilket kräver en ändring i hälso- och sjukvårdslagen, vilket inte utredningen föreslår. Det behövs också mer analys av hur ansvarsfördelningen mellan huvudmännen ska ske. Utan att den analysen har gjorts går det inte att ta ställning till resten av förslagen, menar SKL.

Login