Fortsatt brist på vårdpersonal

VÅRD. Tillgången på läkare, sjuksköterskor och barnmorskor fortsätter att öka samtidigt som efterfrågan på vårdpersonal är ännu större, visar en rapport från Socialstyrelsen.

Under de senaste åren har tillgången på vårdpersonal ökat, enligt rapporten från Socialstyrelsen. Den största ökningen står läkarna för med tio procent, specialistläkarna med sju procent och sjuksköterskor med en procent. Det beror på att sedan 1990-talet har antalet utbildningsplatser ökat för att kunna möta behovet i samband med stora pensionsavgångar, enligt Magnus Göransson, utredare på Socialstyrelsen. Samtidigt med den ökade tillgången ökar också efterfrågan.  

– Det är lätt att se varför tillgången ökar. Det är svårt att se varför efterfrågan hela tiden ökar, säger Magnus Göransson till Altinget.

En av orsakerna till att efterfrågan fortsätter att öka är att hälso- och sjukvården förändras tror Magnus Göransson. Det finns snedfördelningar av resurserna där sjukvården får den största delen, medan den kommunala vården får mindre resurser. Hälso- och sjukvården är samtidigt specialisttung, vilket minskar rörligheten.

Login