Frågetecken kring EU:s cybersäkerhetsplan för sjukhus

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har som ambition att föreslå en handlingsplan för cybersäkerhet för sjukhus och vårdgivare i hela EU. ”Vad den här handlingsplanen ska utmynna i är svårt att säga i det här läget”, säger Sara Svenson, kommunikativ utvärderare av informationssäkerhet hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

”Vi måste också göra mer för att skydda våra hälso- och sjukvårdssystems säkerhet, som i allt högre grad är utsatta för cyberattacker och utpressningsprogram. För att förbättra hotspårning, beredskap och krishantering avser jag att föreslå en europeisk handlingsplan för cybersäkerhet för sjukhus och vårdgivare under de första 100 dagarna av mandatperioden.”

Så sade Ursula von der Leyen när hon i som somras presenterade de politiska prioriteringarna för den nya mandatperioden. Men uttalandet väcker frågor.

– Vad en handlingsplan skulle innebära i svensk kontext skulle innebära är svårt att överblicka, särskilt om den ska tas fram inom 100 dagar, säger Fia Ewald, informationssäkerhetsexpert och krönikör i Altinget. 

Login