Frågetecken kring sjukvården i storregioner

REGIONBILDNING. Regeringen planerar att rita om Sverigekartan utan en ordentlig analys av vad det skulle innebära för sjukvården. Läkareförbundet kallar det anmärkningsvärt och Myndigheten för vårdanalys avråder regeringen från att fatta beslut utifrån det bristfälliga underlaget.

Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar. Men om färre län och landsting verkligen är bästa lösningen på de utmaningarna, den principiella frågan får inget svar i Indelningskommitténs delbetänkande. Det skriver Myndigheten för vårdanalys i sitt remissyttrande till finansdepartementet. Vårdanalys anser att regeringen måste dra i bromsen, det bristfälliga underlag som delbetänkandet utgör bör inte ligga till grund för någon omfattande strukturreform.

Och Vårdanalys är inte ensam om att ropa efter djupare analyser, mer utredning och fler svar vad gäller konsekvenserna av storregionerna för hälso- och sjukvården. Läkareförbundet är kritiskt till att utredningen i för liten utsträckning har utgått från hälso- och sjukvårdens särskilda förutsättningar i sina förslag. "Det saknas en övergripande analys över effekten av  en regionbildning för sjukvården, vilket är anmärkningsvärt då hälso- och sjukvård är landstingens huvudsakliga uppgift och troligen det som engagerar medborgarna mest." skriver Läkareförbundet i sitt yttrande.

Vårdanalys noterar också att patientperspektivet saknas i stora delar av utredningen. Det finns inget svar på vad den nya regionindelningen skulle innebära för patienterna.

Login