Hallå där Ola Sigvardsson som vill att "prickade" läkare ska namnges

HALLÅ DÄR. Allmänhetens medieombudsman Ola Sigvardsson anser att yrkesfolk såsom läkare och tandläkare som blivit “prickade” – kritiserade för arbetsoskicklighet – ska namnges i medier i större utsträckning än i dag, skriver han i tidningen Journalisten.

– Jag menar inte att man SKA göra det, men att man ska kunna göra det i större utsträckning än vad som görs i dag. När en tidning väljer om man ska göra en namnpublicering eller inte ska man göra en avvägning mellan allmänintresse och den enskildes behov av att få skydd för sin privata sfär.

– I det här fallet menar jag att det kan finnas tillfällen då till exempel läkare och tandläkare fått kritik av det slaget att allmänheten har rätt att känna till detta inför ett val av vilken läkare eller tandläkare som man vill gå till.

Sigvardsson tar ett färskt exempel med en tandläkare som anmälts flertalet gånger för att ha skadat patienters käkar och dragit ut deras tänder i onödan. Ett par större tidningar valde att namnge honom och trots tandläkarens överklagan friades tidningarna av Pressens opinionsnämnd.

Login