Hälsa och bostad kan hamna hos samma kommissionär

Cypern, Slovenien eller kanske Kroatien? Spekulationerna är i full gång om vem som tar över rollen som EU:s hälsokommissionär. En post som också kan komma att få ansvaret för bostadsfrågor.

I morgon, den 11 september, förväntas EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presentera förslaget till ny kommission och därmed en efterträdare till den nuvarande hälsokommissionären Stella Kyriakides. EU har flera tunga hälsofrågor på agendan under mandatperioden, däribland förhandlingarna om en ny läkemedelslagstiftning. Frågan är också vilken status hälsofrågorna har efter pandemin. 

– Möjligen så kan den portföljen kännas lite mer attraktiv den här gången än vad den har gjort tidigare, när det i princip bara har varit små länder som haft den, har Louise Bengtsson, forskare vid Svenska institutet för europapolitiska studier, sagt till Altinget tidigare.{{toplink}}

I spekulationerna pekas fortfarande kommissionärer från små länder ut. Enligt en läcka som Euronews tagit del av och publicerat i ett inlägg på plattformen X är det Kroatien som får portföljen. Kroatien har nominerat Dubravka Šuica, som redan är EU-kommissionär i den avgående kommissionen, men med ansvar för demokrati och demografi. Enligt Euronews ska den nya hälsokommissionären också få ansvar för sociala frågor och även axla rollen som bostadskommissionär, en post som inte funnits tidigare.

Login