Handlingsplan mot psykisk ohälsa avslutas i förtid

PSYKIATRI. Regeringen avslutar handlingsplanen PRIO i sin nuvarande form. En ny bredare handlingsplan mot psykisk ohälsa ska tas fram. Men regeringen är otydlig på vilket sätt den nya planen ska breddas.

PRIO är en handelsplan för riktade och förebyggande insatser för personer som särskilt riskerar att drabbas av psykisk ohälsa. Handlingsplanen som infördes av alliansregeringen var ursprungligen tänkt att sträcka sig mellan 2012 till 2016, men regeringen väljer att avsluta uppdraget i förväg.

Anledningen är att regeringen anser att handlingsplanen måste breddas. Idag gäller insatserna enbart barn och unga samt vuxna med en komplicerad problematik. För att på såväl lång som kort sikt möta den ökade psykiska ohälsan avslutas därför uppdraget i förtid. Hur kommande insatser ska breddas framkommer inte i uppdraget till myndigheten.

Myndigheten för vårdanalys får i uppdrag att påbörja en utvärdering av PRIO redan i år. I uppdraget ingår en bedömning av hur handlingsplanen och dess insatser har fungerat. Även tidigare statliga insatser inom psykiatrin, mellan åren 1995 till 2012, ska utvärderas.

Login