Hbtq-personer drabbas oftare av psykisk ohälsa

FOLKHÄLSA. Alkoholmissbruk och allvarliga psykiska sjukdomar är vanligt förekommande hos hbtq-personer visar en studie från Socialstyrelsen. Nu vill RFSL se mer riktade insatser.

– Siffrorna är väldigt tydliga. Läget är väldigt allvarligt och oroväckande, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, till Altinget.

Många HBTQ-personer drabbas av psykisk ohälsa som depressioner och psykoser visar en rapport från Socialstyrelsen. Det finns också en ökad risk för alkoholmissbruk och självmord. För unga kvinnor i samkönade äktenskap är det sex gånger så vanligt att missbruka alkohol än för en kvinna som är gift med en man. När det gäller män i samkönade relationer visar rapporten att risken för depression och ångest är dubbelt så hög än för män i olikkönade relationer, samtidigt som det finns en större förekomst av allvarliga psykiska sjukdomar som schizofreni.

– Vi kan se att andra faktorer också påverkar. Att till exempel ha ADHD och tillhöra gruppen hbtq-personer ökar risken ännu mer för psykisk ohälsa. Det blir en slags synergieffekt där de olika faktorerna samverkar.

Login