Hygienkrav ska minska smittspridning

PATIENTSÄKERHET. Hårdare hygienkrav ska minska smittspridning. Nu ska hemtjänst och andra verksamheter inom vård och omsorg följa samma grundläggande hygienkrav som på sjukhus.

Socialstyrelsen har tagit beslut om att bredda regelverket om hygienkrav till andra delar av vård och omsorg än sjukvården. Föreskrifterna om basal hygien kommer från och med årsskiftet att även gälla i hemtjänsten och särskilda boenden. Den främsta anledningen är för att minska smittspridning.

– Det är vanligt att personer flyttar fram och tillbaka mellan hem och sjukvård. Det har också blivit allt vanligare med avancerad vård i hemmen och att vi inte smittas inne på sjukhusen, utan ute i samhället. Därför ska hygienkraven inte enbart finnas inom sjukvården, säger Inger Andersson von Rosen, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Att föreskrifterna ska gälla även för hemtjänsten och exempelvis LSS-boenden borde redan från början menar Inger Andersson von Rosen. Men eftersom de är handlar om två olika lagstiftningar, hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen, har det juridiska tagit sin stund.

Login