Hyrläkarstopp ingen lösning

VÅRD. Hyrläkarstopp är ingen lösning för skenande kostnader inom primärvården konstaterar Konkurrensverket i en rapport som granskat landstingens upphandlingar.

Landstingen betalade 1,2 miljarder kronor för hyrläkare under 2014, det visar en rapport från Konkurrensverket som har kartlagt landstingens upphandlingar. I rapporten konstaterar Konkurrensverket att ett hyrläkarstopp inte skulle vara någon lösning på problemet. Konkurrensverket menar att det har prövats vid olika tillfällen och snarare har förvärrat problemet än bidragit till att lösa det. Effekten har blivit att arbetsbördan har ökat så mycket för de landstingsanställda läkarna att de istället väljer att säga upp sig, vilket har lett till fler vakanser.

– Ett sätt att minska behovet av hyrläkare kan vara att landstingen gör det mer attraktivt för läkare att arbeta på de vårdcentraler som i dag har rekryteringsproblem, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Rapporten lyfter fram exempel som att göra anställningsvillkor, arbetsuppgifter och arbetsmiljö mer attraktiva än andra arbetsplatser för läkare. Även ägarledda vårdcentraler, där ägarna själva arbetar på vårdcentralen, kan minska beroendet av hyrläkare.

Login