I dag kommer läkarintygsutredningens förslag

Hur tungt ska läkarintygen väga i sjukpenningärenden? Svaret kommer i den utredning som lämnas över till regeringen i dag.

Försäkringskassan krav på kompletteringar av läkarintyg i sjukpenningärenden har varit föremål för återkommande kritik från läkarhåll. I Läkarförbundets sjukförsäkringspolicy som styrelsen antog 2021 beskrivs arbetet med intygen som ett växande arbetsmiljöproblem, eftersom allt mer tid går åt till att komplettera intyg som inte godkänts av Försäkringskassan. {{toplink}} 

Den utredning som Distriktsläkarföreningens ordförande Marina Tuutma lämnar över i eftermiddag till socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) och som tillsattes 2022 har haft i uppdrag att:

Den sista punkten om samarbete mellan professionerna är något som även Läkarförbundet lyfter fram i sin policy. Där föreslås att det ska finnas multiprofessionella team i alla regioner,  som kan ta över bedömning av arbetsförmåga och sjukskrivning efter remiss från sjukskrivande läkare. För det krävs kompetens i rehabilitering, försäkrings- och arbetsmedicin.

Login