Idéburna sektorn tänker växa rejält

ICKE VINSTDRIVANDE. En tiondel av landets vård och omsorg ska drivas av den idéburna sektorn år 2020, enligt ett mål från branschorganisationen Famna. Stödet bland politikerna för att sektorn ska växa är gediget, enligt generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton. 

– Jag är väldigt överraskad över att kommunpolitiker så samfälligt, från höger till vänster och från norr till söder, är så positivt inställda till den idéburna sektorn och vill att den ska vara större, säger Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare för den idéburna sektorns branschorgansation Famna, till Altinget.

Det hon syftar på är en undersökning som organisationen låtit genomföra bland kommun- och landstingspolitiker. Totalt är det 347 politiker från 17 landsting och 189 kommuner som har svarat på frågorna. Enligt undersökningen så vill politikerna i genomsnitt att de idéburna aktörerna borde stå för 19 procent av välfärden på tio års sikt, att jämföra med de mellan två och tre procent som sektorn driver i dag.

Bland argumenten är att de idéburna utgör ett viktigt komplement till privata och offentliga utförare. Bland de rödgröna politikerna som har svarar är det också många som stödjer argumentet att de inte är vinstdrivande, utan att överskottet går tillbaka in i verksamheten.

Login