IMY får rätt mot Medhelp efter läckta samtal

Medhelp bröt mot dataskyddsförordningen när de lät det Thailandsbaserad bolaget Medicall ta del av personuppgifter i samband med samtal till 1177 Sjukvårdsrådgivningen, samtal som under en period låg oskyddade på internet. Det slår kammarrätten fast.

Det var 2019 som Computer Sweden avslöjade att 2,7 ljudfiler med inspelade samtal till 1177 Sjukvårdsrådgivningen låg på en öppen webbserver. Samtalen besvarades av Medicall, med säte i Thailand. Bolaget var underleverantör till Medhelp, som besvarade samtalen åt Region Stockholm, Region Sörmland och Region Värmland.

Eftersom samtalen innehöll personuppgifter som personnummer och diagnoser beslutade Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, att Medhelp skulle betala 12 miljoner kronor i sanktionsavgift. Medicall  hade inte rätt att ta del av samtalen.

Medhelp överklagade och förvaltningsrätten sänkte sanktionsavgiften. Den domen överklagades av båda parter och nu får IMY rätt på samtliga punkter. Det thailändska bolaget omfattas inte av det svenska sjukvårdslagstiftningen.

Login