Inte tillåtet förbjuda tillskott med höga vitaminhalter

KORTNYTT. Kommuner kommer inte längre att kunna förbjuda försäljning av kosttillskott med hänvisning till för höga halter av vitaminer och mineraler. Högsta förvaltningsdomstolen anser att det saknas tillräckligt lagstöd. 

Alltför höga halter av vitaminer och mineraler kan vara skadliga för kroppen. Kommunerna har därför lagt saluförbud på kosttillskott som innehåller för höga doser. Högsta förvaltningsdomstolen har nyligen upphävt ett saluförbud av ett kosttillskott utfärdat av en kommun. D-vitaminhalten i kosttillskottet översteg det UL (Upper Level) som den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) fastställt som den högsta säkra dygnsdosen. Men Högsta förvaltningsdomstolen anser att det saknas tillräcklig grund i gällande lagstiftning, och har därför upphävt beslutet. 

Trots domen kommer Livsmedelsverket att fortsätta arbeta för att kommunerna ska kunna agera mot kosttillskott som kan vara farliga.  

– Även om förgiftningar av vitaminer och mineraler från kosttillskott är väldigt ovanliga är det viktigt att kommunerna har möjlighet att skydda konsumenterna mot produkter som kan vara skadliga, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande. 

Login