IVO:s handläggningstider riskerar rättssäkerheten

PATIENTSÄKERHET. Inspektionen för vård och omsorgs långa handläggningstider kan påverka rättssäkerheten för patienter, anser Statskontoret.

Det har gått ett och ett halvt år sedan Inspektionen för vård och omsorg (IVO) inrättades och tog över ansvaret över tillsyn och till viss del även tillståndsprövning från Socialstyrelsen. På uppdrag av regeringen har Statskontoret utvärderat den nya myndigheten.

Statskontorets utvärdering visar att vården ofta vidtar åtgärder efter IVO:s tillsyn, exempelvis genom ändrade rutiner eller arbetsmetoder. Samtidigt får IVO kritik för sina mycket långa handläggningstider, framförallt när det gäller enskilda klagomål på hälso- och sjukvården, men också i tillsynsärenden.

Rättssäkerheten för såväl patienten som den anmälda vårdpersonalen är i fara, anser Statskontoret. ”De långa handläggningstiderna kan också medföra att brister i vården och omsorgen inte åtgärdas tillräckligt snabbt, ” skriver Statskontoret i sin utvärdering. IVO:s effektiviseringsarbete har heller inte har minskat handläggningstiderna för klagomålen, konstaterar Statskontoret.

Login