Jakt på sjuksköterskor i hela landet

BEMANNING. Samtliga landsting har svårt att hitta tillräckligt med sjuksköterskor inför sommaren och nästan 80 procent uppger att det är brist på barnmorskor. Landstingen försöker möta sommaren med ett batteri av åtgärder.

Sjuksköterskor och barnmorskor är allra mest eftersökta av sjukvården inför sommaren, enligt en enkät som Sveriges kommuner och landsting har gjort med landets landsting. Behovet av specialistsjuksköterskor finns framför allt inom intensiv, operation, psykiatri, medicin, akut, barn- och ungdom, anestesi och distrikt. Det råder även förhållandevis stor brist på läkare, nästan 60 procent av landstingen uppger att de har rekryteringsproblem.

För att klara av sommaren och rekryteringen vidtar landstingen en lång rad olika åtgärder. Nästan alla (89 procent) inleder planeringen och rekryteringen tidigare, ungefär hälften försöker få ihop planeringen genom att ha tre semesterperioder och verksamhet som går att skjuta fram får vänta till i höst i nästan 70 procent av landstingen.

Login