Jämlikare vård med bättre information

VÅRD. Istället för att diskutera vårdvalets vara eller icke-vara borde fokus riktas mot att förbättra vården för socioekonomiskt utsatta grupper och patienter med stort vårdbehov, menar ekonomiforskaren Anna Häger Glenngårds i en ny rapport från SNS.

När obligatoriskt vårdval infördes år 2010 var syftet att öka valfriheten och förbättra tillgängligheten i vården. Anna Häger Glenngård, ekonomie doktor, lektor vid Ekonomihögskolan på Lunds universitet, menar i en rapport från Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS, att den målsättningen till stor del är uppfylld.

Till skillnad från Riksrevisionens slutsats om att vårdkonsumtionen har ökat i vissa grupper på bekostnad av andra, anser Anna Häger Glenngård att vårdvalet har lett till att fler patienter besöker och har tillgång till primärvården.

Däremot är det mer osäkert om reformen har bidragit till en mer jämlik tillgång på vård eller om vårdens resurser är bättre fördelade efter reformen. Problemet med kontinuerlig kontakt mellan patienter och läkare har inte lösts av reformen. Samordningen med övrig hälso- och sjukvård har heller inte blivit bättre, enligt rapporten.

Login