Katastrofmedicin ska gälla fler

MEDICIN. Personer med anknytning till Sverige ska få rätt till katastrofmedicin som en del av den svenska insatsen utomlands. Det föreslår regeringen i en proposition till riksdagen.

Förslagen är en utveckling av Lagen om katastrofmedicin som en del av svenska insatser utomlands, som infördes efter tsunamikatastrofen i Sydostasien i december 2004. Innan lagen trädde i kraft fanns det begränsade möjligheter att hjälpa nödställda svenskar utomlands. Lagen innebär också att landstingen i speciella fall kan bedriva sjukvård utomlands.

Efter de insatser som genomfördes i Libanon under krisen 2006 insåg regeringen att personkretsen som omfattades av lagen borde utökas. I det nya förslaget ska insatser även kunna ges till personer som har anknytning till Sverige, tidigare gällde detta bara personer som har Sverige som hemvist.

I propositionen föreslås också ändringar i Hälso- och sjukvårdslagen för att landstingen ska kunna genomföra sjöräddning utanför svenskt vatten. Landsting ska också få skälig ersättning från staten vid den typen av insatser.

Login