Klart med ersättning för narkolepsidrabbade

ERSÄTTNING. De som drabbades av narkolepsi i samband med vaccinering mot svininfluensan kommer att få upp till 10 miljoner kronor i ersättning. Men att det överhuvudtaget finns ett tak möts av stark kritik.

– En del av de som tog vaccinet drabbades otroligt hårt. De drabbas av en sjukdom som kommer att följa dem och försämra resten av deras liv. Därför var det viktigt att sända den signalen, att vi ska ta ett gemensamt ansvar för att de här personerna ska känna en trygghet, sade socialutskottets ordförande Emma Henriksson (KD) under en debatt i riksdagen.

På torsdagen röstade riksdagen igenom den ekonomiska ersättningen som utlovades till de personer som drabbades av narkolepsi i samband med vaccinet mot svininfluensan. Det rör sig om cirka 450 personer. Den dåvarande alliansregeringen beslutade tillsammans med Socialdemokraterna redan 2012 om en utfästelse om ekonomisk kompensation till de som insjuknat.

Överenskommelsen innebär att det individuella ersättningstaket blir 10 miljoner kronor per person. I vanliga fall täcks läkemedelsskador av läkemedelsförsäkringen, men i det här fallet ansågs taket för hur mycket ersättning som kan betalas ut vara för lågt. När taket är uppnått kommer därför staten att gå in och täcka kostnaderna.

Login