10 miljoner i ersättning för narkoplesidrabbade

ERSÄTTNING. De som drabbades av narkolepsi i samband med vaccinationskampanjen mot svininfluensan kan få en ersättning på upp till 10 miljoner kronor. Nu blir den utlovade ekonomiska ersättningen ny lag.

På grund av vaccinet mot svininfluensan drabbades omkring 450 personer av narkolepsi. Den dåvarande alliansregeringen beslutade tillsammans med Socialdemokraterna redan 2012 om en utfästelse om ekonomisk kompensation till de som insjuknat.

Överenskommelsen som slutits innebär att det individuella ersättningstaket blir 10 miljoner kronor per person. I vanliga fall täcks läkemedelsskador av läkemedelsförsäkringen, men i det här fallet ansågs taket för hur mycket ersättning som kan betalas ut vara för lågt.  När ersättningstaket är uppnått kommer därför staten att gå in och täcka kostnaderna.

För att genomföra detta vill regeringen införa en ny lag. Den innebär bland annat att det inte kommer finnas någon åldersgräns för att ansöka om ersättning, samt att tidsgränsen för att ansöka blir mer generös. En skärpning av offentlighets- och sekretesslagen införs också för att skydda mot att personliga och känsliga uppgifter inhämtas. Det kommer dock endast bli de som insjuknat i samband med vaccinationskampanjen i september 2009 till april 2010 som får rätt till ersättning.

Login