Koffeingräns i energidrycker inte nödvändigt för unga

KORT NYTT. En maxhalt av koffein i energidrycker kan minska risken för överintag – men inte nödvändigtvis hos barn och unga. Konsumtionen av energidryck hos barn och unga är nämligen låg, konstaterar Livsmedelsverket.

Energidrycker innehåller ofta höga halter av koffein. Livsmedelsverket har därför på uppdrag av regeringen utrett behovet av att begränsa tillgången av energidrycker och koffeinintag hos barn och unga. 

Forskning visar att måttlig konsumtion inte är farlig. Men Livsmedelsverket tror att en maxhalt av koffein i energidrycker kan minska risken från att få i sig för stora mängder koffein hos vem som helst. När det gäller barn och unga är dock konsumtionen av energidryck låg. Det är vanligare att dessa istället får i sig koffein från kaffe, te och coladryck. 

– Det är önskvärt att minska risken för överintag av koffein. Tonåringar, särskilt gymnasieelever, kan få i sig ganska stora mängder koffein. Men koffeinet kommer alltså inte i första hand från energidrycker utan från kaffe, te och coladrycker, säger Anna Wedholm, teamchef på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Login