Kommuners självmordsprevention behöver mer stöd

OMSORG. Varje år tar 150 unga människor sitt liv. Det behöver utredas mer noggrant anser Socialstyrelsen som nu tillsammans med Folkhälsomyndigheten tar fram ett stödunderlag till kommunerna.

Trots att självmord över lag har minskat, har en liknande utveckling inte skett för unga under 25 år. Varje år begår fler än 150 barn och ungdomar självmord i Sverige. Eftersom det är få unga med självmordstankar som söker hjälp har många av fallen inte utretts. Däremot är det mer vanligt att ungdomarna har kontakt med kommunala verksamheter.  

– Kommuner har efterfrågat kunskap om hur detta ska gå till. Därför har Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen tagit fram det nya stödmaterialet om händelseanalyser, som ger konkreta råd till kommunerna, kommenterar Hillevi Busch, forskare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Förhoppningen med händelseanalyserna är att kommunernas kunskap om hur och varför ett självmord har skett ska öka, samt att eventuella brister i verksamheten kan uppmärksammas och åtgärdas. Stödmaterialet från myndigheterna riktar sig främst till chefer och beslutsfattare inom kommunen, medan själva initiativet till en händelseanalys tas av exempelvis en rektor i en drabbad skola. I analysen ska fakta om händelsen samlas in och förslag på åtgärder föreslås och utvärderas.

Login