Koncentrerad vård ska höja kvaliteten

VÅRD. Femhundra liv om året. Så många skulle kunna räddas om den högspecialiserade vården koncentrerades till färre platser så att läkarna kunde få mer träning, enligt ett utredningsförslag.

Utredningen "Träning ger färdighet" presenterades under torsdagen och utredaren Måns Rosén anser att förslagen skulle innebära en ökad patientkvalitet och effektivisering inom vården.

Cirka 500 dödsfall skulle varje år kunna undvikas och antalet komplikationer skulle minskas genom en koncentration av den högspecialiserade vården. Utredningen föreslår därför att volymriktmärket för sjukhusen bör vara cirka 50-100 åtgärder per år och att varje läkare eller grupp bör göra omkring 30 åtgärder per år, för att få tillräcklig träning och säkra kvaliteten. Exempel på högspecialiserad vård kan vara olika former av neurokirurgi eller transplantationskirurgi.

Samtidigt pekar utredningen på att vården inte nödvändigtvis bör koncentreras till de stora universitetssjukhusen. Sjukhus som har under 200 vårdplatser tappar ofta i effektivitet, men utredningen pekar också på forskning som visar att stora sjukhus med över 400-600 platser också brister i effektiviteten. Det kan bland annat bero på höga kostnader och svårigheter med att leda en stor organisation med många olika inriktningar. 

Login