Kontroversiell ungrare föreslås ta över hälsokommisionärsposten

Den ungerske EU-kommissionären Olivér Várhelyi föreslås bli ny hälsokommissionär. ”För svensk del så är det otroligt angeläget att den här kommissionären ökar trycket och engagemanget ytterligare kring antibiotikaresistensen”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) till Altinget. 

Spekulationerna om vem som ska få ansvaret för att driva igenom EU:s hälsounion och få den nya läkemedelagstiftningen på plats har varit många, men när kommissionen ordförande Ursula Von der Leyen presenterade förslaget till sin nya laguppställning under tisdagen blev det varken Sloveniens, Cyperns eller Kroatiens kandidat. 

I sändningen från presskonferensen hördes fnissningarna i rummet tydligt när det stod klart att Ursula von der Leyen ger ansvaret för hälsa och djurvälfärd till Olivér Várhelyi. {{toplink}}

Ungraren är i dag kommissionär med ansvar för EU:s utvidgning och grannskapsfrågor och har en lång meritlista inom EU, men saknar helt erfarenhet från hälsoområdet. Han är utbildad advokat och har bland annat varit justitieminister.

Login