Krav på hepatit C-åtgärder från (M)

SMITTSKYDD. Upp till 40 000 personer lever med hepatit C, enligt Folkhälsomyndighetens nya beräkningar. Men regeringen gör inte tillräckligt för att minska spridningen, anser Moderaternas Jenny Petersson.

Sprututbyten är en viktig smittskyddsåtgärd för att minska spridningen av hepatit C, anser regeringen. Därför ska kommunernas möjlighet att hindra landstingen att inrätta en sprutbytesverksamhet strykas ur lagen. Det är ett löfte från regeringen och ett lagförslag var ute på en remissrunda i vintras. "Ärendet bereds för närvarande" skriver sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i ett skriftligt svar på en fråga från Jenny Petersson (M). Något svar på när propositionen ska läggas fram ger han dock inte, men enligt promemorians förslag ska lagen träda i kraft vid årsskiftet.

Men enligt Jenny Pettersson gör regeringen långt ifrån tillräckligt för att minska spridningen och dödligheten av hepatit C. Hon vill veta vad regeringen gör för att få bukt med problemet "utöver att skicka ut departementspromemorior".

Folkhälsomyndigheten har nyligen presenterat en skattning av antalet personer som lever med kronisk hepatit C. En uppgift som myndigheten anser kan vara användbar av två anledningar: dels för landsting som har eller avser att starta sprututbytesverksamhet, dels att det sedan 2014 finns nya effektiva läkemedel mot sjukdomen.

Login