Kritik av kömiljard möter motstånd

VÅRD. Riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) är kritiskt mot avskaffandet av den så kallade kömiljarden, men varken Sveriges kommuner och landsting (SKL) eller sjukvårdsministern håller med.

I en skriftlig fråga till sjukvårdsministern Gabriel Wikström (S) riktar riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) skarp kritik mot avskaffandet av den så kallade kömiljarden. Bland annat vill hon ha svar på vilka konkreta åtgärder som ministern planerar att vidta för att minska kötiderna och öka tillgängligheten i vården.

I sitt svar skriver sjukvårdsministern att regeringen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) har nått en ny överenskommelse ”som totalt omfattar 1 000 000 000 kronor för en satsning med syftet att utveckla tillgängligheten och samordningen i vården.” Den nya överenskommelsen som har ett tydligt jämställdhet- och jämlikhetsperspektiv välkomnades också av SKL.

– Vi är nöjda. Den nya överenskommelsen har en annan form än kömiljarden och är lättare att anpassa efter de utmaningar som finns lokalt, sade Åsa Himmelsköld, sektionschef på Sektionen för Hälso- och sjukvård på SKL, i en tidigare intervju med Altinget.

Login