Regeringen vill sprida kunskap om demensvård

ÄLDREVÅRD. Kvaliteten i demensvården måste stärkas anser regeringen som därför lägger 4,8 miljoner kronor på att bättre sprida kunskapsmaterial och kvalitetsregister.

Kunskap är grundläggande för att förbättra kvaliteten i vården. Genom dagens beslut lägger vi både grunden för att sprida den kunskap som finns, men även bygga ny kunskap om demens och demensvård genom kvalitetsregistren, kommenterar sjukvårdsminister Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Fyra beslut ska stärka demensvården hoppas regeringen. Flera av dem går ut på att bättre spridda och använda utbildningsmaterial och register som redan finns. Totalt rör det sig om insatser på 4,8 miljoner kronor som kommer att betalas ut under 2016.

Svenskt demenscentrum får i uppdrag att öka användningen av ett utbildningsmaterial om att minska tvånget i vården. Minneskliniken vid Skånes Minneskliniken ska arbeta för att fler kommuner ska använda sig av BPSD-registret (beteendemässiga och psykiska symptom vid demenssjukdom) och Svenska demensregistret ska se till att registret används även i särskilda boenden där demenssjuka bor.  Samtidigt får Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell strategi för demens.

Login