Kvinnor mår sämre än män

JÄMSTÄLLDHET. Den allmänna hälsan i Sverige blir bättre, men det finns ett antal riskgrupper som halkar efter konstaterar jämställdhetsutredningen. 

Jämställdhetsutredningen som på onsdagen överlämnades till regeringen hade i uppdrag att följa upp och analysera hur jämställdheten har utvecklats de senaste tio åren. Utifrån direktiven valde utredningen därför att titta närmare på hälso-, sjukvård- och omsorgsområdet.

I sitt betänkande konstaterar utredaren Cecilia Schelin Seidegård att det har blivit allt tydligare att vård och hälsa skiljer sig mellan kvinnor och män, men att kön inte är den enda faktorn som spelar roll. Utbildningsnivå, sexuell läggning och olika könsidentiteter påverkar också.

Enligt utredningen är hälsoläget generellt sämre för kvinnor än för män, även om det finns stora skillnader inom grupperna. Gruppen kvinnor i åldern 35-64 år har haft sämst hälsoutveckling. Hos kvinnor med förgymnasial utbildning är dödligheten i cancer 50 procent högre än för kvinnor med eftergymnasial utbildning. Samma förhållande mellan grupperna gäller även för dödlighet i hjärtsjukdom, men där är dödligheten fem gånger högre för kvinnor med förgymnasial utbildning.

Login