Läkare kräver haverikommission för sjuksköterskors arbetsvillkor

ARBETSMILJÖ. Det behövs en statlig haverikommission för att utreda sjuksköterskornas villkor, skriver överläkaren Åke Andrén-Sandberg på DN debatt.

Det finns en enorm brist på sjuksköterskor på landets sjukhus. Men det beror inte på att det utbildas för få sjuksköterskor. Idag finns det fler sjuksköterskor än någonsin tidigare. Men de är inte längre fastanställda på landets sjukhus, utan av bemanningsföretag, skriver Åke Andrén-Sandberg, överläkare vid Gastrocentrum på Karolinska Universitetssjukhuset, på DN debatt på måndagen.

Under de senaste tio åren har allt fler sjuksköterskor sökt sig till bemanningsföretagen där arbetsvillkoren och lönen är bättre. För sjukhusen blir det i genomsnitt 25 procent dyrare att anställa från bemanningsföretagen, skriver Sandberg.

Åke Andrén-Sandberg anser därför att regeringen genast ska tillsätta en haverikommission ”med uppgift att förklara den offentliga vårdens allt större tillkortakommanden, sjuksköterskefackens marginaliserande och bemanningsföretagens lysande framfart” för att på så vis forma en personalpolitik som leder till att vården utvecklas och blir bättre, både för personal och patienter.

Login