Läkarlärare kritiska: För få utomeuropeiska klarar kunskapsprovet

Ett särskilt kunskapsprov krävs för att en läkare från ett land utanför EU ska få tillstånd att verka i Sverige. Nu menar flera utbildningsansvariga att provet bör granskas då endast 4 av 5 blir godkända. En framförd kritik handlar om att provet fokuserar allt för mycket på prekliniska kunskaper och specialistfrågor. 

Det kunskapsprov som ska avgöra om en utomeuropeisk läkare får verka i Sverige, hette tidigare Thuleprovet. Efter uppmärksammade brister i Thuleprovet erbjöd Socialstyrelsen landets universitet att ta fram ett nytt kunskapsprov. Umeå universitet utsågs då till nationellt ansvarig institution. 

Fyra utbildningsansvariga riktar nu hård kritik mot innehållet, i en debattartikel publicerad i Läkartidningen. Författarna skriver att utomeuropeiska läkare har svårt att klara av provet på grund av utformningen och att alldeles för få blir godkända. En annan framförd synpunkt är att några av provets delar är på engelska, då engelskkunskaper inte ingår i Socialstyrelsens kompetenskrav för läkare. 

Åsa Wennberg, enhetschef på avdelningen för behörighet och statsbidrag på Socialstyrelsen, bemöter kritiken i ett mejl till Altinget.

Login