Läkemedels-vd tar plats i regeringens nya expertgrupp om forskning

Rektorer, professorer, företrädare för näringslivet och det offentliga tar nu plats i den nya forskningsberedningen som ska fungera som rådgivare till regeringen i utvecklingen av den nya forskningspolitiken. ”Det krävs en väldig satsning”, säger Robert Egnell, rektor för Försvarshögskolan, till Altinget.

Sveriges position som en ledande forskningsnation behöver förstärkas och den fria forskningen värnas, menar regeringen som nu har utsett en expertgrupp som ska stötta utformningen av ny forskningspolitik. 

Tanken är att forskningsberedningen ska bidra med nationell och internationell omvärldsbevakning samt bistå regeringen i arbetet med utformningen av den nya forsknings- och innovationspropositionen som ska vara klar i slutet av 2024.

– Min ambition är att kvaliteten i svensk forskning ska öka och att förutsättningarna för forskningsintensiv innovation ska stärkas. I en tid där faktaresistens är alltmer utbrett behöver den fria forskningen värnas. Obunden forskning är en omistlig beståndsdel i det öppna samhället, säger utbildningsminister Mats Persson (L) i ett pressmeddelande. 

Login